2007. június 30., szombat

kritikus tömeg


Egy közepesen kemény munkahét végén, melyet egy közepes megfázás nehezített Jen hívta fel a figyelmemet a vancouveri Critical Mass-re. Mivel nem találtam nyitvatartó Western Uniont, így a Vancouver Art Gallery elé kerekeztem Jenniferhez Davidhez és Colin-hez csatlakozva. Ők - amennyire tudom - félprofi kerekesek, bár pénteken ez számított a legkevésbé...

Felvezetésként Jen egyrész meglepődött, hogy tudom mi az a Critical Mass, másrészt én lepődtem meg hogy ő mennyire büszke a 1500-2000 vancouveri bringásra, mivel emlékeim szerint Pesten a tömeg minimum 10ezer kerékpárost jelentett az elmúlt alkalmakkor - utóbb visszakeresve találtam erről adatot: 2007-ben 30 ezren rótták Budapest utcáit.
A kritikus tömeg kifejezés egyébként közvetett módon kínából ered. A mozgalom 1992 San Franciscoban indult és a második évben a szervezők a Return of the Scorcher c. film láttán adták ezt a nevet az eseménynek. A dokumentumfilm a kínai kerékpáros "tömegközlekedést" mutatta be, és azt hogy amint egy forgalmas kereszteződésben a kerékpárosok egy bizonyos kiritikus tömeget elérve, közösen át tudtak kelni.
Az első meglepő dolog ami érdekesnek tűnt, hogy nem voltak felvezető rendőrök, illetve nem volt előre megszabott útvonal. Ennek az oka a rendezvény egyfajta anarchikus jellege, hiszen nincs vezető, nincs szervező. A rendezvény nem hivatalos jelszava: "We don't stop traffic, we are traffic." - szabadfordításban "mi nem akadályozzuk a forgalmat, mi vagyunk a forgalom." Nos ez persze nem volt szó szerint igaz, hiszen a kerekezés közben természetes módon akadályoztuk a forgalom egyőb szereplőit, akik ezt nagy többségben nyugodtan fogadták, sőt alapvetően mosolygó autósokat láttunk, miközben bejártuk nemcsak a belvárost, de megjártuk a Broadway-t és elfoglaltuk Lions Gate Bridge-t is kb 10-15 percre megakasztva az autósokat mindkét irányban. Rendőrök híján csak kerékpárokkal zajlott a "corking", ami általában 2-3 kerékpárt jelentett keresztezősédenként, hogy megakadályozza az autósok kerékpárfolyamba hajtását.

Critical Mass egyébként minden hónap utolsó péntekén esedékes, de általában a júniusi vonzza a legnagyobb tömeget idén kb 3000-en lehettünk. Magunk között tudva jópár megszálottat, többek között láttam 50 éves velocipédet, emeletes kerékpárt, és chopper kerékpárt is.
Mivel nem vaocsárztunk ezért a Burrard hídra már nem hajtottunk fel, hanem a Davie-n található nemrég nyitott El Taco mexikói büfében ettünk Burritot Coronával 10 dollárért.
Az útvonal...
Nehéz összehasonlítani az itteni helyzetet a hazai kerekes problémákkal. Egyrészt úgy gondolom itt jobban el vagyunk látva kerékpárutakkal, a közlekedési morál is valamivel jobb - nem hiszem például hogy Pesten rendőrök és komolyabb attrocitások nélkül végig lehetne vinni egy ilyen akciót.

Nincsenek megjegyzések: