2007. május 26., szombat

áramára

Mivel befizettem első villanyszámlámat, gondoltam teszek némi összehasonlítást a hazai viszonyokkal. Mint azt már említettem az ügyintézésről szóló bejegyzésemben, egyelőre az egyetlen ember aki kapcsolatba hozható a BC Hydro céggel a jelenlegi főnököm, aki dolgozott nekik jópár éve. A számlám befizetését a banki ügyéntéző weblapon, a cég kiválasztásával az account id-m és az összeg megadásával le is tudtam. Itt továbbra sem ismerik a sárga csekk fogalmát, főleg hogy tudtommal a posta itt alapvetően levelek kézbesítését végzi, amikben például lehet csekket a céghez továbbítani.
A BC Hydro-ról az alábbi érdekesnek tekinthető infokat találtam, miközben azt kerestem, hogy miből készül errefelé az áram. Szóval a cég British Columbia tartomány lakosainak 94%-át látja el elektromos árammal. Két fő tevékenysége az áram termelése, és a az áram elosztása a végfelhasználók között. Az áram szállítását egy teljesen független vállalat végzi illetve üzemelteti, mert a nagy függetlenségtől függetlenül bizony a nagyfeszültségű távvezetékek vagy átalakítót egy része a BC Hydro tulajdonában van :) . A 6% egyébként New Westminster ( A vancouveri agglomeráció egyik városa) plusz Kelowna tartomány.
A mágikus szám pedig: 90% ennyi a vízenergia aránya. Ezen felül van még a Burrard gázüzemű hőerőmű 7.5%-kal, a maradékot a BC Hydro vásárolja vagy egyéb tranzakciók útján szerzi be. (ez annyira vicces amennyire érthetetlen) Ebből következően a világ legolcsóbb szolgáltatását nyújtják. Első villanyszámlám 132 kWh $25.30. Most kapásból nem tudom mivel összehasonlítani, úgyhogy várom a villanyszámlainfokat.

update: 145Kwh/5589forint alapján kb 15% az eltérés jelen árfolyam alapján

Nincsenek megjegyzések: