2009. március 7., szombat

Útlevél


Ez egy visszatekintő, felhozó poszt, a történet december óta sokat ülepedett bennem, így sokkal higgadtabban informálok :D

Ha megrongálódik az útleveled, az nem jó dolog.
Ha megrongálódik az útleveled, és külföldön vagy, az még kevésbé.
Ha megrongálódik az útleveled, külföldön vagy, és a Magyar Köztársaság Nagykövetsége légvonalban 3550 kilométerre, és három időzónával odébb van, az ciki.
Ha mindez kevesebb, mint két héttel visszaindulásod előtt történik, akkor elkezdhetsz idegeskedni.
Nekem több, mint 3 volt, így némi tökölés és a posta töketlenkedése révén visszaindulásom előtti utolsó munkanap reggel érkezett meg az expresszboríték az ideiglenes útlevelemmel, legnagyobb örömömre, ekkor még nem is sejtettem, hogy, nade ne szaladjunk előre.
Éseztígyhogy?
Melokomédia (nyilván nincs ilyen szó, tessék elfelejteni, hogy ideírtam) felvonások nélkül
Szereplők: Magyar állampolgár, enyhén rongálódott útlevéllel, ez volnék én; Roxy Club, Vancouver - BarWatch; Magyar Köztársaság Nagykövetsége, tényleg segítőkész munkatársai;Canada Post - kanadai királyi posta;Központi Okmányiroda, Budapest;
Hogy ebből mi sül ki? Egy ártatlannak tűnő hétköznap estén nekiláttunk rokkoncertre menni, és a Roxy Klub bejáratánál a BarWatch program keretében elkérték az útlevelemet, ami az egyetlen értelmes személyazonosításra alkalmas iratom. Ezzel a kényszerű lépéssel értelemszerűen növelik a szórakozóhely biztonságát, vagy inkább biztonságérzetét. Ámde! A beléptető hölgy nincs enyhén rongált magyar útlevelekhez szokva, így egy hirtelen mozdulattal sikerült az utolsó lapot elválasztania a könyvecskétől. Holy makaroni! Erreföl egyből kiperkáltam a belépti jegyet, és nekiláttam guríani a söröket lefelé, hiszen a cél nemes, ámde útlevélpótlást mégse áll neki az ember ügyintézni este 9-kor egy rokkkkkkkoncert kellős közepén.
Másnap reggel, kevésbé őszinte mosollyal az arcomon vágtam neki a projektnek. Pár nap alatt sikerült felkutatnom a vancouveri tiszteletbeli konzulok elérhetőségeit, majd előre be nem jelentett személyes megkeresesésem kudarca után telefont ragadtam, és tárcsáztam Ottawát. Ők első megdöbbenésükben Kazetta- (és egyéb okmány-) Ragasztó Önképzőkört javasolták, majd rávilágítottam, hogy ez esetleg nem jó ötlet. Kiegyeztünk abban, hogy emailben elküldik a kitöltendő nyomtatványokat. Ezt sikerült két nap alatt abszolválni, következett a fényképkészítés, és a kipostázás.
A kanadai posta remek találmánya az előre kifizethető megcímezhető expressz levél, ami hasonlóan a jól ismert csomagküldőkhöz, webes követést, és következő munkanapi kézbesítést ígért.
Persze itt sem minden papsajt, és ez a következőben testesült meg:
A szerda délután beadott levelem pénteken kézbesült. A webes követés naponta (!!) frissül, ami egy másnapi kézbesítésnél elég haszontalan fícsör. A visszalevél még izgalmasabb volt, hiszen hétfőn felhívtak a követségről, hogy megkérdezzék mennyi időre kell az útlevél, és a kedden postára adott expressz küldemény, PÉNTEKEN érkezett meg. Ez nem okozott volna túl sok izgalmat, HA nem szombatra szólt volna a repjegyem :D
Miután sikeresen hazarepültem, amit valószínűleg megtehettem volna a személyi igazolványommal is, mivel kanadát simán el lehet hagyni útlevél nélkül, csak a személyazonosságodat ellenőrzik a gépre felszállásnál.
Kétszer kettő néha három
Szóval megérkezésem után még frissiben becaplattam pesten a Központi Okmányirodába, ahol visszaszolgáltattam az ideglenes útlevelet, illetve kivonattam a forgalomból a régit (lásd lyukak a fenti képen) és sürgősséggel igényeltem újfajta útlevelet.
A sürgősségi igénylésről nagyjából megpróbáltak lebeszélni, főként azzal érvelve, hogy az milyen drága. Aztán, kiókumlálták (hoppá, már ketten segítettek az igénylésben), hogy a rongálódás miatt az alap igénylés dupla költségű. A sürgősségi igénylés dupla költségű, ebből kifolyólag az igénylésem a normál ár háromszorosa.
Innentől persze sima volt az ügy január elején elkészült, kékből bordóra váltott az útlevelem. Könnyebb lettem úgy 2-300 dollárral, és izmosabb némi tapasztalattal, amit remélhetőleg nem kell a közeljövőben használnom.
Egy elvarratlan mellékszálon következik... Angolul fennkölt anyázás utazási irodával, azaz hazajutás másodfokon. Az új útlevélnek köszönhetően pedig USA kalandjaim első fejezete is érkezik.
Rövidesen.

2 megjegyzés:

Dornbi írta...

Nincs véletlenül kártyás jogsid? Nekem azt simán el szokták fogadni szórakozóhelyeken.

Nope írta...

Most már van az is :D
A jogsipótlás kimaradt ebből a sztoriból :)