2008. február 27., szerda

Big differences - avagy mikor jön a busz?


A TransLink, mint kiderítettem nem teljesen felel meg a pesti BKV Zéertének. A Translink ugyanis hatóság. A közösségi közlekedés megszervezése és felügyelete a feladata Vancouver és kötnyékén, a városokkal együttműködésben. A TransLink tervezi, finanszírozza és valósítja meg és működteti a közlekedési hálózatot. Ezt szerződő feleken keresztül (út- és hídépítés, -karbantartás), valamint vállalatai (Coast Mountain Co, SkyTrain, West Coast Express) segítségével viszi véghez. A hatóságot a tartomány parlamentje hozta létre, és a Metro Vancouver közép- és hosszútávú célkitűzéseit tartja szem előtt.
Röviden összefoglalva tehát a Translink nem BKV, de egy kicsit mégis :)
Az éppen futó projektek közül kettő igazán érdekes, a metróépítés, ami nagyrészt a 2010-es téli olimpia egyik nagy horderejű fejlesztése, illetve a következő két évre szóló buszbeszerzési program, melynek keretében Vancouver lesz az első hibrid buszokat üzemeltető város. A jegyárakat épp most januárban emelték. A jegy másfél órára szól és 2.50 kanadai dollárra rúg, amiért másfél órán keresztül lehet egy zónán belül utazni. (Egyébként ennyibe kerül egy félliteres dobozos Pilsner Urquell is dobozbetét és áfa nélkül) A kétzónás 3.75 a 3 zónás 5 dollárba kerül, de ezeket csak hétköznap este 6:30-ig kell használni, egyébként elég a sima egyzónás jegy bárhova. A rend kedvéért az orrotokra kötöm, hogy a kétzónás havibérlet 99 dollár.
Tavalyról maradt ránk, hogy a TransLink megegyezett a Google-lal és a googlemapon is használható az útvonaltervező, a holnap reggeli itineremmel:

View Larger Map
Nade mikor jön a busz? Január végén végeztek a város összes buszmegállójának felszámozásával, így a választ nagyon egyszerűen megtudhatja az ember... Csak a megálló számát egy SMS-ben a 33333-ra elküldeni, és 5 másodpercen belül megkapod a megállóba érkező következő 6 busz időpontját. Ez főleg azokban a megállókban hasznos, ahol nincs kint a teljes menetrend, ami elég gyakori. Mondjuk itt nincs piroshetesszintű 2-3 perces közzel járó busz, azt hiszem 5 perces a legsűrűbb köz.
Közlekedési rovatunk legközelebb a tartomány méregdrága vasúti szolgáltatásaival jelentkezik...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

azért az sms az már elég modern! Itt Milánóban is szeretem, hogy ki van írva a megállókban - igaz, hétvégén és focimeccsek esetén nem biztos, hogy a sofőrnek van kedve kimozdulni a végállomásról ;)